MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

45. Żorska Wiosna Młodości. Tłumy podczas koncertu Dawida Kwiatkowskiego! ZDJĘCIA

45. Żorska Wiosna Młodości. Tłumy podczas koncertu Dawida Kwiatkowskiego! ZDJĘCIA

Dni Staromiejskie 2024 [FOTO]

Dni Staromiejskie 2024 [FOTO]

Polecamy

Masz lecieć samolotem? Weź te leki, mogą ci uratować życie

HIT DNIA
Masz lecieć samolotem? Weź te leki, mogą ci uratować życie

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży